bord‘Op je bord’ is het nieuwe najaarsproject van de Nicolaaskerk. We gaan aan het werk met een bord en verf om vorm te geven aan een heel speciaal gegeven. Dat zal ik u uitleggen.

 

 

 

 

Waarschijnlijk weet u dat onze berijmde psalmen, zoals wij ze vandaag de dag zingen, geschreven zijn op melodieën die bekend waren in die tijd van de Reformatie, de zestiende en begin zeventiende eeuw. Het waren melodieën die ook wel in kroegen werden gezongen en goed in het gehoor lagen. Zo werden de psalmen al snel teksten die makkelijk gezongen konden worden.

In onze tijd heb je ook van die geheide wijsjes waar menig lied op is gezet, zoals ‘Oranje boven” en “Zeg Roodkapje waar ga je henen?” en “I am sailing”. Ze liggen gemakkelijk in het gehoor, iedereen kent ze en kan ze meezingen. Ook sommige kerkliederen van nu hebben als melodie de wijs van het lied “Morning has broken” uit de jaren 70. Niets nieuws onder de zon. Liederen nu én psalmen toen op bekende melodieën.

Maar we kunnen nóg verder terug en om dat te zien zou u er eigenlijk een Bijbel bij moeten pakken en het boek Psalmen eens opslaan. Bij een aantal psalmen staat ‘Op de wijs van” en dan volgt een titel. Niet bij alle psalmen, maar wel bij een groot aantal. Die titels verwijzen naar melodieën van liedjes die in de Oudheid bekend waren, om de oorspronkelijke teksten van de psalmen in het Hebreeuws te zingen of reciteren.

Hoe die wijsjes klonken of hoe de teksten waren, daar hebben we geen idee van. De melodieën zouden moeten worden overgeleverd met een notenschrift en dat bestond nog niet. De teksten van de liedjes zijn niet bewaard gebleven. Dus er ligt een groot terrein braak van onze Bijbelse traditie waar we geen idee van hebben. En…waar dus ruimte is voor een eigen invulling. We gaan met dit bordenproject niet terugkijken en ons afvragen hoe het misschien was, maar we gaan juist vooruit en vorm geven aan hoe wij vinden dat het is.

Eerst de titels van de liedjes uit de Oudheid die je in de Bijbel bij de verschillende psalmen vindt op een rij. Ik heb de Groot Nieuws Bijbel genomen

1. De hinde van de dageraad

2. De lelies

3. De dood van de zoon

4. De meisjes

5. Machalat

6. De stille duif uit de verte

7. Jaag mij niet de dood in

8. De lelies zijn er getuige van

9. Het lied van Jedutun

10. Het lied uit Gat

Een aantal titels komt vaker voor bij verschillende psalmen. Wat ze overeenkomstig hebben, is de wat ‘tegeltjeswijsheid-achtige titel” en het feit dat het vrij beeldende beschrijvingen zijn. Zo ontstond het idee om deze titels te gebruiken om borden te beschilderen, met tekeningen, symbolen, teksten, wat de titels maar oproepen. Mocht u de bewuste psalm die bij de wijs staat ook willen laten

meespreken in uw bord, dan mag dat natuurlijk ook. We zien er naar uit om met u aan het werk te gaan. Daarmee vullen we een niche die de kerkelijke traditie heeft laten vallen en we geven daar vorm aan en al werkend ontmoeten we elkaar op een andere maar zeker vruchtbare manier. Het zou leuk zijn als we de borden kunnen presenteren op de Kerstmarkt dit jaar, zondagmiddag 16 december 2018 in de Nicolaaskerk.

Er is gelegenheid tot borden schilderen op 9 oktober, 23 oktober en 13 november om 14.30 uur in de Nicolaaskerk. U bent van harte welkom. Wilt u aan mij laten weten dat we u mogen verwachten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of 6214328?

Mochten één of meerdere titels van de liedjes uit de Oudheid eerder schrijflust dan schilderlust oproepen, dan mag dat natuurlijk ook. Een gedicht, lied (op bestaande of nieuwe melodie), verhaal, film of fotoserie zijn ook allemaal welkom en kunnen ook op de Kerstmarkt (en op de website en misschien in de kerkdienst) een plaats krijgen.

Ds. Neeltje Reijnders

 

borden