Eeuwenoud ‘baken’ in het centrum van Krommenie

nicolaaskerkslootIn het centrum van Krommenie staat, op de hoek van de Heiligeweg en de Zuiderhoofd-straat, de monumentale dorpskerk.

Een eeuwenoud baken dat door de Protestantse Gemeente van Krommenie wordt gebruikt voor de wekelijkse erediensten en in overleg beschikbaar is voor culturele evenementen als orgelconcerten, exposities, kooroptredens e.d. De kerk met zijn robuuste houten toren is een belangrijke vertegenwoordiger van het Zaanse erfgoed en verdient aandacht en zorg om in stand te worden gehouden. Daarvoor zijn, naast de inbreng van gemeenteleden, nog aanvullende financiële middelen, maar ook meer draagvlak nodig. Daarom vragen wij u, als Vriend mee te helpen aan de instandhouding van dit beeldbepalende gebouw aan de snel veranderende Heiligeweg.

Hier onder kunt u meer lezen over de bijzonderheden van het gebouw en het orgel. En ook hoe u zich kunt aanmelden om deel te nemen aan het behoud van dit unieke gebouw en zijn monumentale Bätz-orgel.

 
‘Vriend van de Nicolaaskerk’ worden?

kerkinterieur1De Protestantse Gemeente te Krommenie verwelkomt u graag als ‘Vriend van de Nicolaaskerk’. U kunt zich opgeven bij het College van Kerkrentmeesters van de kerk. Zij zorgen voor het onderhoud van het gebouw. Uw bijdrage zal worden gebruikt voor het groot onderhoud van het kerkgebouw; zoals b.v. een schilderbeurt of onderhoud van het dak.

De minimumbijdrage is € 25,- per jaar of eenmalig € 1000,- maar een hogere bijdrage is uiteraard zeer welkom.

Onderhoud van dit monument is ook voor de dorpsbewoners van Krommenie van belang. De eerste vrienden hebben zich al aangemeld.

Vriend kunt u worden door opgave via een e-mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw naam en adres en welke versie u kiest.

Als nieuwe ‘Vriend van de Nicolaaskerk’ ontvangt u een door Jan Deckwitz gemaakte pentekening van het kerkgebouw uit 1658.

Wij zijn een Algemeen Nut Beogende Instelling. Uw donatie is als gift enkelvoudig aftrekbaar voor de belastingen.

Naamgeving van het gebouw

Terug in de tijd. Kerk gewijd aan Sint-Nicolaas

Op 25 oktober 1399 liet paus Bonifatius IX in een brief aan de abt van het klooster van Egmond schrijven, dat de kapel van Sint-Nicolaas in het dorp Crommenije afgescheiden diende te worden van de parochie in Uitgeest en dat de kerk van Krommenie voortaan als zelfstandige parochie diende te fungeren. De eerste parochiepriester, Andreas Petrusz., kwam pas tegen het einde van het jaar 1403. In 1999 vierden de kerkelijke Krommenieërs van acht kerkgenootschappen het feest van 600 jaar christendom in Krommenie. Dat de kapel in Krommenie aan Sint-Nicolaas gewijd was, was niet zo vreemd. In die dagen was het in dit deel van Holland erg waterrijk.

Een deel van de inwoners was ongetwijfeld betrokken bij de zeevaart en de visserij. De patroonheilige van de varensgezellen was de vroegchristelijke bisschop uit Myra in Klein-Azië, die wij vooral kennen als de grote kindervriend. De zeemeermin op het dak kenmerkt het verleden.

In de 21e eeuw

kerkinterieur2Op 1 mei 2004 fuseerden de Hervormde-, Gereformeerde- en Lutherse kerk tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het verlengde daarvan fuseerden in mei 2006 de Hervormde gemeente te Krommenie en Krommeniedijk en de Gereformeerde kerk van Krommenie tot de Protestantse Gemeente te Krommenie. Begin 2008 werd besloten de wekelijkse erediensten van de Protestantse Gemeente te Krommenie te houden in de Nicolaaskerk en de Vredekerk te sluiten. In dit jaar werd de dorpskerk zodanig aangepast dat het gebruik voor andere, passende activiteiten mogelijk is geworden.

Dit was ook het moment dat de kerk van hervormde kerk weer Nicolaaskerk is gaan heten. En zo is de cirkel weer een beetje rond.

Meer lezen over het gebouw en het interieur

Meer lezen over het orgel