agenda1 Alle activiteiten voor de komende periode in 1 oogopslag. 

 

Comité 4 en 5 mei

Zaterdag 20 april in de Nicolaaskerk in Krommenie. Huis van Verzet.

Jaarlijkse organisatie van Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet Zaanstad. Vanaf 10.15 is de kerk open en de bijeenkomst wordt om 10.30 geopend door Filip Bloem, die over één van de belangrijke Zaanse verzetsmensen Jan Brasser, alias Witte KO, een boek schreef en vertelt. Aan het Zuideinde in Krommenie zat Jan tijdens het verzetswerk langdurig ‘ondergedoken’. Jan Brasser was actief in heel Noord Holland. Na de inleiding van Filip en vragen van de bezoekers vindt er rond half twaalf een onthulling plaats van twee schilderijen van het ‘Roze Verzet’.

Het betreft twee Zaanse verzetsstrijders die voor de Zaanstreek van groot belang zijn geweest en toegevoegd worden aan de serie die in Amsterdam ontstond met o.a. Frieda Belinfante en Willem Arondeus.

De Zaanse Regenboog, vertegenwoordigd door Frank Vos, zal de onthulling begeleiden. Herman Morssink vertelt over het belang van het Roze Verzet. Nabestaanden van de twee Zaanse Verzetsmensen, Cook Brummer en Mijndert van der Horst, zullen de schilderijen onthullen waarna er nog gelegenheid is voor het stellen van vragen.

Gratis toegang! Nadere info: 06 44266443 (Onno Hoekmeijer)

 

Verdiepingskring: ‘In de schatkamer van de protestantse spiritualiteit’.

Als protestantse gemeente(n) van nu zijn we als het topje van de ijsberg: het grootste deel van de traditie ligt achter ons. Zoveel woorden, preken en gedachten, opgeborgen in oude boeken en bibliotheken…

Dat verleden heeft ons mede gevormd tot wie we nu zijn. De traditie is een schatkamer, je kunt er naar hartenlust in rond speuren. Dat zullen we doen aan de hand van een klein maar rijk boekje, samengesteld door Rick Benjamins: Canon van de protestantse spiritualiteit in Nederland (uitgave Kok, Kampen 2010; nieuw en tweedehands verkrijgbaar, ook zullen er kopieën van de besproken teksten beschikbaar zijn).

Inleiding: ds. Hans de Waal

Locatie: Nicolaaskerk, Krommenie

Datum: donderdag 11 april 2024 (vervolgavonden in overleg)

Aanvang: 20.00 uur

Aanmelden en informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Zaanse Spirit-dienst 26 mei: Mee-zing cantorij

Op 26 mei, de zondag na Pinksteren, is er weer de jaarlijkse gezamenlijke Zaanse Spirit-dienst, door en namens alle protestantse gemeenten in de Ring Zaanstreek, in de Oostzijderkerk te Zaandam. Dit jaar zullen ds. Sjaak Visser (Oostzaan) en ds. Hans de Waal (Krommenie) de dienst leiden. Aan deze dienst zal ook een cantorij haar medewerking verlenen. Een ieder die wil, kan daarin meezingen. Dus wees welkom! De basis van de gelegenheidscantorij is de cantorij uit Oostzaan, maar zangers en zangeressen uit de gehele Zaanstreek zijn nadrukkelijk uitgenodigd. De repetities voor de dienst van 26 mei zijn op woensdag 15 en 22 mei om 20.00 uur in de Grote Kerk van Oostzaan (Kerkbuurt 12). Je hoeft je niet van te voren aan te melden. Graag tot dan!

Ds. Sjaak Visser en ds. Hans de Waal

 

Project groep De Doper

Na ‘Micha. Een zangstuk’ (2019) hebben Bart Vijfvinkel, predikant in Wormer en Jos Martens, musicus en organist van de St. Odulphus in Assendelft, een nieuw oratorium (zangstuk) geschreven over Johannes de Doper.

De Doper is de wegbereider van Jezus, maar dat niet alleen. Hij is ook de profeet die het volk oproept tot omkeer, een mens van twijfel en martelaar. Op een feest van Herodes Antipas wordt hij onthoofd, maar even later doet het gerucht de ronde dat hij is opgestaan. Zijn woorden leven en spreken tot op vandaag.
Van februari tot en met mei zal een projectkoor onder leiding van Jos Martens het oratorium instuderen. De repetities zijn op woensdagavond van 20.00-22.00 uur en hebben plaats in de Hervormde Kerk, Dorpsstraat 364 in Assendelft. In juni zal het oratorium in één van de Zaanse kerken in première gaan, waarna nog enkele uitvoeringen binnen en buiten de Zaanstreek zullen volgen.

Houdt u van zingen? U bent van harte uitgenodigd om mee te doen (enige ervaring als (koor)zanger is een pre)!

Wat: Projectkoor ‘De Doper’
Repetities: Woensdagavond (februari-mei 2024), 20.00-22.00 uur,
Herv. Kerk, Dorpsstraat 364 Assendelft

Première: juni 2024

Kosten: Eenmalig €15,-

Opgeven bij: Arjanne Bol, tel. 06-29305112, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nadere informatie: Jos Martens, tel. 06-16666900, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bart Vijfvinkel, tel. 06-19685110, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Leeskring Welk beeld van God hebben wij?
Daar denken mensen verschillend over. Ook vroege kerkvaders dachten al na over die vraag. Daarbij is van belang het verbeeldend bewustzijn waarin een mens speelt, zich illusies vormt, droomt, en gevoelig is voor het paradoxale karakter van het leven. In onze westerse cultuur werd de verbeelding eeuwenlang aan de dichters en kunstenaars overgelaten en stond zich-iets-verbeelden gelijk aan zich-iets-inbeelden.

Vanuit de geschriften van onder meer deze vroege kerkvaders en het werk van Socrates en Jung, pleit Tjeu van den Berk voor een nieuwe religieus-spirituele manier van kijken. Een manier van kijken die in het kader staat van het persoonlijk ervaren in plaats van de dogmatische openbaringen.

Grote klassieke filosofen en kerkvaders waren gevoelig voor dit schouwend vermogen van de mens. Zij noemden hun inwijding in de symbolische werkelijkheid 'Mystagogie' en zochten op die wijze naar een omgang met het mysterie van het bestaan. Over dit altijd actuele thema willen we in deze leesgroep samen nadenken. Voor elke bijeenkomst wordt een leeswijzer gemaakt.

Tjeu van den Berk was in zijn werkzaam leven docent aan de Katholieke Theologische Universiteit van Utrecht. De leeskring staat onder leiding van ds. Rien Jansens en

Bert Valk.

Data: eerste donderdagmiddag van de maand:

In 2024: 4 januari, 1 februari 2024, 2 maart, 4 april, 2 mei en 6 juni, van 14.30 - 16.30 uur.

Plaats: de Noorderkerk, Heijermansstraat 127, 1502 DJ Zaandam.
Aanmelden bij Bert Valk, tel. 06-40366883, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Meditatiegroep Kogerkerk

Meditatie bestond al in de eerste christengemeenten. Er zijn vele vormen van meditatie, waaronder christelijke meditatie. Het doel is verdieping, op een andere manier met geloof bezig zijn, het bereiken van innerlijke stilte, contact zoeken met God. Samen mediteren kan soms tot een intense ervaring leiden. In toenemende mate is er binnen de kerken belangstelling voor deze vorm van spiritualiteit als aanvulling op meer traditionele manieren van geloofsbeleving.

Sinds enkele jaren is er een meditatiegroep actief binnen de Kogerkerk. De Meditatiegroep staat onder leiding van Maartje Hoogendoorn-Valk. Interesse om mee te doen? Neem contact op met haar, tel. 075-6160325, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De bijeenkomsten zijn op de tweede maandagmiddag van de maand, de aanvang is om 14.30 uur.

Data:

- 12 februari 2024

- 11 maart 2024

- 8 april 2024

- 13 mei 2024

Locatie: De Stolp, Kerkstraat 12, 1541 HA Koog aan de Zaan.