Vorig jaar november 2015 werden wij benaderd door Chardy van Riel (15 jaar) uit Marken. Hij schreef dat hij een hobby heeft die met kerkklokken te maken heeft. Hij neemt kerkklokken en beiaarden op en zet die op een eigen YouTube-Kanaal waarop hij alle opnames heeft staan van kerkklokken en beiaarden. Zijn doel is om zoveel mogelijk klokken en beiaarden op te nemen uit heel Nederland.‘Hij zou graag de kerkklok willen opnemen in de toren van de Dorpskerk in Krommenie.

Eeuwenoud ‘baken’ in het centrum van Krommenie

nicolaaskerkslootIn het centrum van Krommenie staat, op de hoek van de Heiligeweg en de Zuiderhoofd-straat, de monumentale dorpskerk.

Een eeuwenoud baken dat door de Protestantse Gemeente van Krommenie wordt gebruikt voor de wekelijkse erediensten en in overleg beschikbaar is voor culturele evenementen als orgelconcerten, exposities, kooroptredens e.d. De kerk met zijn robuuste houten toren is een belangrijke vertegenwoordiger van het Zaanse erfgoed en verdient aandacht en zorg om in stand te worden gehouden. Daarvoor zijn, naast de inbreng van gemeenteleden, nog aanvullende financiële middelen, maar ook meer draagvlak nodig. Daarom vragen wij u, als Vriend mee te helpen aan de instandhouding van dit beeldbepalende gebouw aan de snel veranderende Heiligeweg.

Hier onder kunt u meer lezen over de bijzonderheden van het gebouw en het orgel. En ook hoe u zich kunt aanmelden om deel te nemen aan het behoud van dit unieke gebouw en zijn monumentale Bätz-orgel.

 

 

 

verhuur4De Nicolaaskerk is gelegen aan het Kerkplein 1, 1561 DA Krommenie en is beschikbaar voor rouw- en trouwdiensten (inclusief burgerlijk huwelijk), concerten, kooruitvoeringen, lezingen, exposities en andere bijeenkomsten zo lang deze in overeenstemming zijn met onze doelstelling.

De grote zaal is geschikt voor groepen van ruim 200 personen, kan flexibel worden ingericht en beschikt over een fraai Bätz-orgel uit 1838, en een piano. Er is audio- en beeldapparatuur aanwezig en de zaal is voorzien van ringleiding.

De gehele benedenverdieping is rolstoeltoegankelijk en beschikt naast twee gewone toiletten ook over een invalidentoilet. Verder is er een goed geoutilleerde keuken aanwezig.

Er is een kleine zaal waar bijvoorbeeld een vergadering kan worden gehouden tot ongeveer 15 personen. Dit is de Torenkamer. De Torenkamer is door middel van een rolluik verbonden met de keuken, die dan als (alcoholvrije) bar fungeert.

 

 

verhuur5Voor informatie en/of verhuur kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..