triptiek

De Adventstijd nadert. Deze periode van verstilling leidt naar Kerst, het grote kerkelijke feest in de winter. Nu lijkt Kerst voor iedereen zo bekend. Voor sommige mensen is het hét grote feest van het jaar, die kijken er maanden naar uit en maken eind oktober al voorbereidingen. Weer anderen associëren er vooral commercie mee en zijn blij als de kerstspullen na 26 december weer naar zolder mogen. Veel mensen weten dat Kerst gebaseerd is op Lucas 2, maar wat dat nu precies voor jezelf en je geloof inhoudt, is natuurlijk een interessante vraag. Om die vraag te onderzoeken, gaan we aan het werk.

We gebruiken de Adventstijd dit jaar om drieluiken te maken. In totaal zes vlakken (drie voor, drie achter) kunt u vorm geven aan uw visie op Kerst. Van tevoren zal ik een aantal facetten van Kerst belichten (bijvoorbeeld uit de geschiedenis, de nostalgie, het opstandige in het Kerstverhaal zelf, het doordenken van wat Kerst voor u was en mogelijk in de toekomst kan zijn), in een korte presentatie, om u uit te dagen uw eigen kunstwerk te maken. Wanneer eenmaal uw Kerstdrieluik klaar is, kunt u ieder jaar vanaf eerste Advent het werk neerzetten en de luiken steeds meer openen tot het Kerst is.

Nu is het niet de bedoeling dat er klassieke drieluiken worden gemaakt die je in musea en kathedralen ziet (dat mag wel!). Veel belangrijker is dat u een persoonlijk werkstuk maakt met kleuren die u iets zeggen, met afbeeldingen die u in de komende tijd verzamelt die voor u het wezen van Kerst treffen. Dat mag van alles zijn. Van (gekopieerde) afbeeldingen van de kerstboekjes van Van de Hulst tot kerstkaarten, foto’s van dierbaren die voor u bij Kerst horen, teksten, krantenknipsels en zo zijn er vast nog meer dingen te bedenken die bijdragen aan uw drieluik. Ook een combinatie van die materialen werkt goed en heeft een mooi resultaat.

U mag materiaal verzamelen en ook het voorbereidend team zal dat doen. Het voorbereidend team bestaat uit mevrouw Els van der Pompe die de begeleiding van de ‘luik-sessies’ voor haar rekening zal nemen. Ook de heer Anne ten Cate levert een heel belangrijke bijdrage aan dit project. Hij maakt de houten drieluiken en omdat dat een behoorlijke klus is, willen we vragen of u zich opgeeft zodat we weten hoeveel luiken er gemaakt moeten worden. Dat mag u bij ondergetekende doen ( 075-6214328) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het derde teamlid.

De eerste keer dat we aan dit project werken is op woensdagmiddag 13 november tussen 14.00 uur en 16.00 uur in de Nicolaaskerk. Er zal -zoals gezegd- een Kerstpresentatie worden gehouden en aansluitend gaan we dan aan het werk. We doen het expres op woensdagmiddag zodat kinderen van de basisschool ook vrij zijn om mee te doen. Dus mocht u jonge (klein)kinderen hebben, nodig hen dan vooral uit. En voor iedereen die wel een drieluik wil maken maar niet in de gelegenheid is de bijeenkomsten te bezoeken, laat het weten, dan krijgt u een drieluik thuis bezorgd.

De overige werkdata stellen we vast in overleg. We hopen op veel mooie Kerstgedachten en drieluiken!

Ds. Neeltje Reijnders